MAINE COON CATTERY ASHAMTA

 

 

De prijs van een kitten

 

Poezen 
Katers 
Kittens 
Herplaatsing 
Kastraten 
Ontstaan 
Fokbeleid 
Rainbowbridge 
Contact 
Links 

Een veel gehoorde kreet van potentiele kitten kopers is waarom is een kitten zo duur. Ik zal proberen in het hieronderstaande een goed beeld te geven waarom een kitten tussen de 600 en 900 Euro kost. Dit is een berekening die geen rekening houd met eventuele onvoorziene kosten zoals een keizersnede of ziekte van de kittens. Een nestje fokken lijkt erg gemakkelijk men zet een poes bij een kater en 65 dagen later worden de kittens geboren. Zo gemakkelijk als het klinkt is het echter niet. Alvorens een goede fokker besluit een nestje te doen met een poes of een kater. Zal hij of zij eerst de poes of kater laten testen op alle bekende erfelijke afwijkingen die in het ras bekend zijn. Pas als blijkt dat de kater of de poes vrij is van deze genetische afwijkingen zal de fokker besluiten een nestje te doen. Vervolgens zal de fokker op zoek gaan (in geval van een poes) naar een geschikte kater die qua eigenschappen en karakter goed past bij de poes, en waarvan de fokker verwacht dat de kitten over de goede eigenschapen van zowel moeder als vader zal beschikken. Tevens zal de fokker stamboom onderzoek plegen om te kijken of er bepaalde afwijkingen in de lijn van de kater voorkomen. Een goede fokker zal u dan ook altijd informatie kunnen geven over de gezondheid van de ouders en de voorouders van het kitten.

 

Veel gehoorde vragen die door geintersseerde in een kitten gesteld worden zal ik hieronder stellen en proberen te beantwoorden.

- Ik heb ergens anders een maine coon kitten gezien wat veel goedkoper is?

- Ik hoef geen stamboom kan er iets van de prijs af?

- Waarom zit er een verkoopcontract bij het kitten?

- Waarom mag het kitten pas weg als het 13 weken is?

- Ik wil graag een nestje met het kitten doen mag dat?

- Het kitten is wel duur u zult wel aardig wat overhouden aan een kitten?

 

- Ik heb ergens anders een maine coon kitten gezien wat veel goedkoper is?

Het kan inderdaad zijn dat u ergens anders (bijv marktplaats) een Maine Coon kitten heeft gezien dat goedkoper is. U moet zich echter afvragen waarom een kitten zo goedkoop wordt aangeboden. Meestal betreft het hier een nestje kittens wat niet aantoonbaar raszuiver (dus zonder stamboom) is, een kitten uit ongeteste lijnen, of de moederpoes heeft meer nestjes gehad in een bepaalde periode dan toegestaan is en heeft hierdoor o.a. geen stamboom. In al deze gevallen moet u zich afvragen of u daar dan wel een kitten wilt kopen.

 

Ik hoef geen stamboom kan er iets van de prijs af?

Een stamboom bepaald absoluut niet de prijs van een kitten. De prijs van een stamboom bedraagt maar 12,50 . Een stamboom is wel een garantie dat u een raszuivere Maine coon koopt en u heeft meer zicht op de lijnen waaruit het kitten komt.

 

Waarom zit er een verkoopcontract bij het kitten?

Een verkoopcontract bied voor zowel u, de fokker als voor het kitten bepaalde zekerheden. Het is niet zo dat u garantie tot aan de deur krijgt, een verantwoord fokker zal u ook nadat u het kitten heeft aangeschaft willen helpen bij eventuele toekomstige problemen of vragen. Een goede fokker zal in zijn contract bepaalde garanties geven m.b.t. de gezondheid van het kitten, wat te doen indien u niet langer kunt zorgen voor het kitten en er zullen bepalingen in staan die voor het welzijn van het kitten van belang zijn.

 

Waarom mag het kitten pas weg als het 13 weken is?

Een serieuze fokker zal u nooit een kitten meegeven wat jonger is dan 13 weken. Een kitten krijgt op 8 en 12 weken zijn entingen en een verantwoord fokker houd het kitten na de laatste enting minimaal nog 1 week om te kijken of het kitten geen reactie krijgt op de enting. Krijgt men een kitten voor de 13 weken dan kan het heel goed voorkomen dat het kitten alsnog een ent reactie krijgt bij u thuis. Daarbij is het zo dat de meeste moederpoezen na 13 weken steeds minder aandacht geven aan de kittens en het is dan duidelijk dat het tijd wordt voor het kitten om te verhuizen.

 

Ik wil graag een nestje met het kitten doen mag dat?

Dat kan inderdaad houd u er echter wel rekening mee dat de aanschafprijs niet hetzelfde is als een liefhebbers kitten. Daarnaast verkoopt een goede fokker nooit zomaar een kitten voor de fok en dient de toekomstige fokker aan diverse eisen te voldoen alvorens er een kitten aan verkocht wordt. U moet tevens bedacht zijn dat het fokken van een nestje erg veel geld en tijd kost. Tevens is het fokken van een nestje kittens niet altijd rozengeur en manenschijn er kan erg veel misgaan alvorens u een nestje gefokt heeft. U kunt hier een en ander lezen met betrekking tot het fokken van een nestje: een nestje fokken.

 

Het kitten is wel duur u zult wel aardig wat overhouden aan een kitten?

Een verantwoord fokker zal niks overhouden aan de verkoop van een kitten. Voordat een goede fokker zal besluiten tot een nestje, zal de moeder van de kittens getest moeten zijn op diverse erfelijke aandoeningen, en in geval van een eigen kater moet deze ook getest worden. Heeft de fokker geen eigen kater dan zal er gezocht moeten worden naar een geschikte dekkater waar ook dekgeld voor betaald dient te worden. Na de geboorte van een nestje zullen de kittens ge-ent, gechipt en ontwormt moeten worden. Natuurlijk zal er ook het nodige besteed worden aan extra voer en kattenbakvulling. Als een fokker geluk heeft zal hij het break-even point halen, maar meestal zal er geld bij gelegd moeten worden. Hieronder staat een tabel die meer inzicht geeft in de gemiddelde kosten die een fokker maakt alvorens hij een nestje heeft.

 

Gemiddelde kosten van een nestje van 4 kittens
Aanschafprijs poes (gemiddeld) 1500
Testen op HCM & PKD 180
Test op PL 35
Test op HD 110
HCM gentest 75
SMA test 50
Test op FeLV en Fiv 50
Dekgeld 900
Poes brengen en halen voor de dekking 60
Stambomen 50 (15,00 per kitten)
Entingen (1ste + 2de enting) 280 (70 per kitten)
Chippen 160 (40 per kitten)
Ontwormen moeder en kittens (2 maal) 33,50 (2,75 per kitten, 5,75 voor moeder)
Voer en kattenbak vulling moeder en kittens 250
Dierenarts kosten na bevalling

60,- tot 150,-

Lidmaatschap verenigingen 60,-
Advertentie kosten 40,-
   
Prijs van een nest van 4 kittens 4163,50 (kosten per kitten 1040,87)
De prijs die wij hanteren voor een kitten dat niet voor de fok weggaat is 1150 euro. De prijs voor een kitten dat voor de fok gebruikt gaat worden is op aanvraag. Een punt waar u ook rekening mee moet houden is dat een raskat na de aanschaf ook geld zal blijven kosten. Aangezien de meeste raskatten binnenkatten zijn zult u moeten zorgen voor een goede voeding (dus geen huismerkbrokjes van een of andere supermarkt e.d.), kattenbakvulling, kattenbak,klimmeubel,speelgoed en alle benodigdheden die een raskat nodig heeft. Bent u financieel niet in staat om hiervoor te zorgen dan is het misschien beter om geen raskat aan te schaffen.

 

 

Copyright(c) 2006 Cattery Ashamta. All rights reserved